Περιγραφή

1η Ημέρα

Αναχώρηση από την πόλη μας και με ενδιάμεσες στάσεις φθάνουμε στην πόλη του Βόλου, όπου μπορούμε να επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο του Διμηνίου. Ο χώρος έγινε γνωστός γιατί δίνει την πιο ολοκληρωμένη εικόνα νεολιθικού οικισμού μέχρι σήμερα. Αφήνοντας το Διμήνι και τον αρχαιολογικό χώρο θα επισκεφθούμε στην πόλη του Βόλου το Μουσείο Βιομηχανικής Ιστορίας Τσαλαπάτα. Η δημιουργία του Βιομηχανικού Μουσείου στοχεύει στην αξιοποίηση και ανάδειξη των εγκαταστάσεων και του μηχανολογικού εξοπλισμού του παλιού κεραμοποιείου. Η οργάνωση της επίσκεψης ακολουθεί την διαδρομή της παραγωγικής διαδικασίας, ώστε να παρέχεται στον επισκέπτη η δυνατότητα να κατανοήσει τον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου και τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Στην συνέχεια θα μεταβούμε στο αξιόλογο εντομολογικό μουσείο Αθανάσιου Κουτρούμπα. Το μουσείο είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα πιο οργανωμένα της Βαλκανικής. Είναι ευρέως γνωστό στον επιστημονικό κόσμο που ασχολείται με το αντικείμενο. Η συλλογή εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα είδη. Σήμερα περιλαμβάνει 35.000 έντομα διαφόρων τάξεων, κυρίως, όμως, λεπιδόπτερων, που ανήκουν σε περισσότερα από 10.000 είδη, υποείδη και φυλές και έχουν ταξινομηθεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες της Στατιστικής Εντομολογίας. Ανάμεσά τους βρίσκονται σπάνια ή και μοναδικά δείγματα. Μεταξύ αυτών η Thysania Agrippina της Νοτίου Αμερικής, η μεγαλύτερη πεταλούδα στον κόσμο, με άνοιγμα πτερών 37-40 εκατοστά. Μεταφορά, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Χρόνος ελεύθερος για να γευματίσουμε στην παραλία του Βόλου.

2η Ημέρα

Πρόγευμα και αναχώρηση για να γνωρίσουμε το δυτικό Πήλιο. Πρώτος μας σταθμός μας το μουσείο του Θεόφιλου στην Ανακασιά, ένα λιθόκτιστο αρχοντικό στου οποίου ο τελευταίος όροφος είναι διακοσμημένος με τοιχογραφίες άριστης ποιότητας του λαϊκού μας ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την Πορταριά, το μεγαλοχώρι του δυτικού Πηλίου, με τα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αρχοντικά, και σε κοντινή απόσταση βρίσκεται «το μπαλκόνι του Πηλίου» η γνωστή Μακρινίτσα με τα πλακόστρωτα καλντερίμια και τα μαγαζάκια με τα παραδοσιακά γλυκά. Θα έχουμε χρόνο στη διάθεση μας για να  απολαύσουμε τον  καφέ  μας  με  θέα  τον  Παγασητικό. Στη συνέχεια θα μεταβούμε στην Ζαγορά, για να επισκεφθούμε την  Δημόσια Βιβλιοθήκη Ζαγοράς. Η ιστορική Βιβλιοθήκη της Ζαγοράς ιδρύθηκε το 1762 και βρίσκεται πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία της Ζαγοράς, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Το κτίριο είναι γνωστό ως Σχολείο του Ρήγα, επειδή εκεί μαθήτευσε ο Ρήγας Φεραίος. Το υλικό, με τον καιρό, εμπλουτίζεται με βιβλία εύπορων κατοίκων και μοναστηριών. Αργότερα επιφανείς άνδρες δωρίζουν νέες συλλογές, ανάμεσά τους οι αδελφοί Κασσαβέτη, ο Ζαγοριανός ποιητής Πέτρος Μάγνης, ο αδερφός του, συγγραφέας Απόστολος Κωνσταντινίδης κ.ά. Το 1955 η βιβλιοθήκη γίνεται δημόσια και υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας. Στη βιβλιοθήκη φυλάσσονται 5 χιλιάδες χειρόγραφα και παλαίτυπα. Κατά την επιστροφή μας θα γευματίσουμε στο χωριό Χάνια, γνωστό από το χιονοδρομικό κέντρο που διαθέτει. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Το  απόγευμα μπορούμε να απολαύσουμε την βόλτα μας στην παραλία του Βόλου, καθώς και στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Επιστροφή στο ξενοδοχείο.

3η Ημέρα

Μετά το πρωινό αναχώρηση για την επίσκεψή μας στο αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου. Θα περιηγηθούμε στις αίθουσες το μουσείου με τα εκθέματα από τις ανασκαφές στην περιοχή της Θεσσαλίας. Θα δούμε από κοντά το μοναδικό σε πανελλήνια κλίμακα εύρημα της οχτάχρονης μικρούλας που θάφτηκε μαζί με την κούκλα της και άλλα προσωπικά της αντικείμενα πριν από 2500 χρόνια περίπου. Στη συνέχεια αναχωρούμε για να γνωρίσουμε τα χωριά του Πηλίου από την μεριά του Παγασητικού. Περνώντας από την Αγριά, Λεχώνια  θα  φτάσουμε  στις Μηλιές. Θα δούμε την πατρίδα του Ανθίμου Γαζή, όπου μαζί με τον Γρηγόριο Κωνσταντά και τον Δανιήλ Φιλιππίδη ίδρυσαν την Μηλιώτικη σχολή του γένους το 1814. Στη κεντρική πλατεία των Μηλιών βρίσκεται ο Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Στο εσωτερικό υπάρχουν δύο σημαντικές κατασκευαστικές καινοτομίες. Κάτω από το δάπεδο του ναού υπάρχει ένα σύστημα από κανάλια και πηγάδια που εξασφαλίζει τη στεγανότητα του δαπέδου αλλά και την ενίσχυση των μπάσων ήχων. Αντίστοιχα, της βάσεις των θόλων, ενσωματωμένα πήλινα πιθάρια (με τα στόμια της τα κάτω) ενισχύουν της πρίμους ήχους , εγκλωβίζουν τον ήχο στο εσωτερικό του ναού ώστε να μην ακούγεται έξω και καθιστούν την όλη κατασκευή της οροφής πιο ελαφριά. Αποτέλεσμα αυτών των κατασκευών  είναι η τέλεια ακουστική του χώρου. Το 2000 μάλιστα και με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού έγινε στο εσωτερικό του, φεστιβάλ Μπαχ, όπου παρουσιάστηκαν φωνητικά έργα θρησκευτικής μουσικής. Στο εσωτερικό του ναού θα εντυπωσιαστείτε της από της ιδιαίτερες τοιχογραφίες (στα αριστερά θα δείτε τον Άγιο Χριστόφορο με τη μορφή προβάτου) και από το ξυλόγλυπτο τέμπλο το οποίο είναι καλυμμένο με φύλλο χρυσού και απεικονίζει ζώα, λουλούδια και φυτά. O ναός των Ταξιαρχών της έχει και ένα σημαντικό ιστορικό παρελθόν αφού εδώ, της 8 Μαΐου του 1821, ο Άνθιμος Γαζής ύψωσε τη σημαία της επανάστασης και σήμανε την εξέγερση κατά του Τουρκικού ζυγού. Η σημαία σώζεται μέχρι και σήμερα και βρίσκεται στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών, ακριβώς πάνω από την πλατεία. Πιστό αντίγραφο της σημαίας θα δείτε στο Λαογραφικό Μουσείο Μηλεών. Συνεχίζουμε για την Βυζίτσα, η οποία έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός , με τα  εντυπωσιακά αρχοντόσπιτα του 18ου – 19ου αιώνα  δείγματα του πλούτου που  είχε το χωριό. Κατά  την  επιστροφή  μας   θα  κάνουμε  στάση  για  γεύμα  στο  πανέμορφο  παραθαλάσσιο χωριό Καλά Νερά. Αναχώρηση για  την πόλη μας το απόγευμα.

Φόρμα Επικοινωνίας

    Ημ/νία
    Άτομα

    ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Διήμερη

    Βόλος – Πήλιο